woensdag 13 september 2006

Geologie & Rijbewijs

Sinds mijn vorige post is er niet zo heel veel gebeurd. Ik heb vooral veel tijd besteed aan huiswerk (behalve het huiswerk zelf, kostte het mezelf ertoe zetten om huiswerk te gaan maken waarschijnlijk nog wel meer werk). Bovendien ben ik druk bezig geweest met dingen regelen voor mijn inschrijving hier. Ik wil hier namelijk graag blijven, aangezien ik de studie vooralsnog zeer interessant vind. Als ik dan inderdaad wil blijven, dan moet mijn inschrijving 15 oktober rond zijn, dus moet ik daarvoor nu al aan de slag.

Wanneer ik mijn vorige posts teruglees, dan gaat het eigenlijk alleen maar over feesten en drinken, nu is dat natuurlijk wel een belangrijk deel van mijn verblijf hier, maar minstens zo belangrijk is mijn studie. Daarom heb ik besloten om daar maar eens wat meer over te vertellen. Zoals ik al eerder schreef, volg ik 4 vakken hier. In deze post zal ik wat vertellen over Geologie.
Het vak dat ik volg heet voluit Basic Geology for Engineers. Zoals de titel al doet vermoeden, is voorkennis in geologie geen vereiste voor dit vak, technische kennis echter wel. Geologie is in essentie Geschiedenis voor gevorderden. In plaats van te kijken naar wat er allemaal gebeurde in bijvoorbeeld de 16e eeuw, kijken we in de geologie bv. naar wat er 248 miljoen jaar geleden gebeurde (ongeveer, je mag er een paar miljoen jaar naast zitten). Je vraagt je misschien af: Geschiedenis? Geologie gaat toch over gesteentes enz.? Hier heb je dan helemaal gelijk in, maar wanneer deze gesteentes zich vormden is daarbij zeer belangrijk. Zeker aangezien het vooral gefocussed is op olie en aardgas, moeten we kijken naar hoe de wereld er miljoenen jaren geleden uit zag, om er achter te komen waar er mogelijk olie en gas te vinden is, hoe we deze gesteentes kunnen herkennen enz. Ik moet zeggen dat ik het erg leuk vind om hier over te lezen/college te krijgen enz.
De eerste test (een soort schriftelijke overhoring over het huiswerk zoals je op de middelbare school wel eens kreeg) hebben we voor dit vak al achter de rug, en ik heb zowaar mijn eerste A+ gescoord. :-) Het was overigens heel gemakkelijk dus de meerderheid had zo'n hoog cijfer, en het telt maar heel marginaal mee voor je eindcijfer, maar het is een leuke start van een nieuwe studie.
Volgende keer zal ik wat meer vertellen over mijn vak Olie en Gas-recht.

Terug naar het zuipen ;-), gisteren was het dinsdag, maar in tegenstelling tot eerdere dinsdagen, heb ik gisteren niet gezopen! 's Avonds hebben we namelijk een rondje gereden met de auto van Justin (zie eerdere posts), want die mochten we lenen voor onze rijtest voor ons rijbewijs. Je moet hier namelijk je eigen auto regelen om je rijtest te doen. Vanochtend ging de wekker om 6.30u aangezien we vroeg bij "the Department of Public Safety" moesten zijn: je kunt hier namelijk geen afspraak maken voor je rij-examen, je moet gewoon komen, en dan in de rij wachten tot je aan de beurt bent. Mocht je besluiten om 10u aan te komen kakken, dan mag je van geluk spreken als je rond een uur of vier 's middags aan de beurt bent. Als je pech hebt, lukt het niet voor vijf uur (dan sluit de DPS), en mag (moet!) je een andere keer terug komen. Het is overigens niet zoals bij het postkantoor: je pakt een nummertje, gaat je andere boodschappen doen en wanneer je terugkomt ben je bijna aan de beurt. Nee, als je weggaat, is je plaats ook weg en mag je weer achteraan aansluiten.
Dus vanochtend stond ik daar om 7.15u voor de deur (ze openen officieel om 8u), en geloof het of niet, ik was nummer 20!!!!! Ik dacht echt dat ik de eerste zou zijn, maar dat was dus bepaald niet het geval. Na registratie kregen we een stel papieren mee en mochten we (met auto en al) in de rij gaan staan. We waren erg bang dat, aangezien we met zijn 3en waren (Peter, Bernhard en ik) die in 1 auto examen zouden doen, we iedere keer achter in de rij zouden moeten aansluiten. Gelukkig was dit niet het geval, en mochten we alle drie achter elkaar met dezelfde examinatrice de weg op. Om 9.25u was ik (als eerste van de drie) aan de beurt. Eerst werd de auto gechecked, of hij wel aan de eisen voldeed (het was een oude ranzige en voor amerikaanse begrippen kleine toyota pick-up truck), anders zouden we niet eens mogen beginnen. Gelukkig was alles in orde (nouja, alles wat gechecked werd :-) ). Dus ik mocht los. Als eerste moest ik de truck op een oefenbaan paralel parkeren (ofwel fileparkeren). Dit had ik nog nooit gedaan met deze auto, dus was wel ff spannend, maar met mijn jarenlange ervaring met langs de gracht parkeren, waarbij ik mijn auto nooit het water in heb gereden, of tegen een boom, danwel andere auto aan heb geparkeerd, bleek dit een eitje. Hij stond fantastisch, precies tussen de twee 6 feet hoge rubber palen in, zo'n 10 cm van de stoeprand vandaan... ik had het me niet beter kunnen wensen. Vervolgens moest ik weer uitparkeren en moest ik de moeilijkste test van allemaal doen (NOT!) recht achteruit rijden. Achteraf vroeg in de examinatrice wat het nut was, aangezien je niets hoeft te doen behalve gas geven, maar zij vertelde dat er nogal wat mensen (op die testbaan) achteruit de stoep opreden..... Vervolgens reden we een wijkje in waarbij ik ongeveer 3x naar links en 3x naar rechts ben gegaan, 2 stopborden en 2 verkeerslichten ben tegen gekomen alvorens weer terug bij het DPS te zijn... al met al was ik van instappen tot uitstappen 15 minuten onderweg geweest, en uiteraard geslaagd, dus binnenkort krijg ik mijn officiële Texas-Driver license!

Vanmiddag was er op de universiteit een 'study abroad fair'. Uiteraard had ik me opgegeven als vrijwilliger om mensen over te halen om in Delft te komen studeren. Dit was vooral erg grappig:
Sommige studenten reageerden op het feit dat ik uit Nederland kwam met de tekst:
- Goh wat leuk, dat is de hoofdstad van Amsterdam toch?
Euhm, nee... Nederland is het land!
- Oh, dat ligt er dan zeker naast?

Op een kaart wezen ze steevast Denemarken, Polen of Tsjechië aan.
Uiteraard waren er ook studenten die dit natuurlijk wel wisten, en die zeer geïnteresseerd waren, en ik kon dus helemaal los gaan met mijn enthousiaste verhalen over hoe geweldig Nederland en Delft in het bijzonder is. Helaas was er bijna geen informatie materiaal, maar ach...

Nouja, hier houd ik het maar even bij... binnenkort meer!

0 reacties.: