donderdag 21 februari 2008

Presidential Primary

Vandaag staat de universiteitscampus volledig op zijn kop vanwege het Democratische debat dat hier vanavond gehouden zal worden. Het debat is van groot belang aangezien Hillary Clinton in Texas MOET winnen om nog kans te houden op het Democratisch kandidaatschap voor de landelijke verkiezingen in november.
Voor het debat zijn straten afgesloten, staat het vol met busjes van de verschillende nieuwszenders, allemaal met schotelantenne op het dak, en barst het van de beveiliging.
Ik zal vanavond proberen een paar foto's te maken met mijn mobiele telefoon.

Ondertussen kun je meer informatie vinden over de verkiezingen op:
http://www.cnn.com/ELECTION/2008/
en
http://www.cnn.com/ELECTION/2008/debates/

hier vind je meer over dit debat.

Een kort fotoverslag, waaronder van de speech van President Bill Clinton op 27 februari:







Foto's allemaal genomen met mijn mobiele telefoon, vandaar de slechte kwaliteit.

Vandaag een laatste update van deze post. Gisteren waren de Primary's in Vermont, Rhode Island, Ohio en Texas. Aan de Republikeinse kant was alles al zo goed als in kannen en kruiken voor McCain (die al een aantal keer eerder geprobeerd had de Republikeinse kandidaat te worden), maar aan Democratische zijde was het nog spannend. De 11 voorverkiezingen voorafgaand aan de 2e "Super Tuesday" waren allemaal door Barack Obama gewonnen en het werd algemeen aangenomen (zoals ik hiervoor al schreef) dat als Hillary Clinton niet zou winnen in zowel Ohio als Texas, dat het zo goed als afgelopen zou zijn voor haar.
Persoonlijk had ik er een hard hoofd in dat Clinton zou winnen in Texas, maar ze is populair bij de "Hispanics" en daar zijn er een hoop van in Texas, dus het kon alle kanten op gaan.
Er was nog wat: normaal gesproken houdt een staat een primary óf een caucus (zoals ik het heb begrepen is een primary een gewone verkiezing, met anoniem stembiljet, terwijl je in een caucus openlijk je stem uitbrengt). Niet in Texas: in Texas is alles altijd groter/grootser, beter, indrukwekkenderderder etc... dus hebben ze hier de "Texas two step" verzonnen (genoemd naar de two-step dansvorm): eerst stem je in de primary, daar krijg je een uitnodiging voor de caucus die gisteravond vanaf 19u werd gehouden. Met andere woorden, je kon óf niet stemmen, óf alleen in de primary, óf in de primary én de caucus.
Het doel van de verkiezingen is het 'binnenhalen' van genoeg delegates; 2/3 daarvan waren verkiesbaar via de primary en 1/3 via de caucus.

Aan het begin van de telling ging Obama in Texas aan kop met ongeveer 130.000 stemmen verschil. Dat waren al meer stemmen dan 4 jaar geleden waren uitgebracht in heel Texas over de gehele voorverkiezingen samen! Rond een uur of kwart voor elf, met ongeveer anderhalf miljoen stemmen geteld, ging Hillary aan de leiding met een verschil van minder dan duizend stemmen. Tegelijkertijd werd ze door CNN uitgeroepen tot de winnaar van de voorverkiezingen in Ohio (nadat daar ongeveer 60% van de stemmen geteld waren). Nu met 99% van de Texaanse stemmen geteld, heeft Hillary de primary gewonnen met een verschil van ongeveer 100.000 stemmen (op een totaal van ongeveer 2,8 miljoen).
Op dit moment (woensdag 5 maart, 13:30 lokale tijd) zijn er pas 37% van de stemmen van de caucus geteld en gaat Obama met een marginaal verschil aan kop.

De race is dus nog lang niet voorbij, en we zullen nog geruime tijd moeten wachten totdat duidelijk wordt wie McCain in de landelijke verkiezingen moet weerhouden van de kans er nóg 4 jaar een potje van te maken (na de afgelopen 8 jaar Bush). McCain heeft sinds gisteren genoeg delegates verzameld om zeker te zijn van het kandidaatschap, en kan zich dus op zijn beurt vast gaan voorbereiden op de verkiezingen in november...

De uitslagen in Texas kunnen hier gevonden worden:
http://www.cnn.com/ELECTION/2008/primaries/results/state/#TX

0 reacties.: